Turun keskustassa ja Kupittaan alueella kokeillaan kesän ja osittain myös syksyn aikana auto- ja pyörä-pysäköinnissä uusia innovatiivisia ratkaisuja. Ensimmäiset kokeilut alkavat viikolla 22. Tavoitteena on vähentää pysäköintipaikan etsimisestä aiheutuvaa turhaa autoilua.

Turun keskustassa ja Kupittaan alueella kokeillaan kesän ja osittain myös syksyn aikana auto- ja pyörä-pysäköinnissä uusia innovatiivisia ratkaisuja. Ensimmäiset kokeilut alkavat viikolla 22 (31.5. alkava viikko).

Tavoitteena on vähentää pysäköintipaikan etsimisestä aiheutuvaa turhaa autoilua, joka aiheuttaa päästöjä ja heikentää keskustan ilmanlaatua. Samalla etsitään ratkaisuja, joilla voidaan edistää turvallista pyörä-pysäköintiä. Kaikkien kokeilujen tavoitteena on myös, että ratkaisut voivat jäädä pysyvään käyttöön.

Kokeilut ovat osa Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta, jota toteuttavat Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu yhdessä yhteistyöyritysten ja sidosryhmien kanssa. Hanke on osa Smart and Wise Turku ja Keskustan kehittäminen -kärkihankkeita ja 6Aika-kaupunkistrategian mukainen.

Kokeiluissa yhdistyvät kaupungin tavoitteet vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää kaupunkitilan resurssiviisasta käyttöä, sanoo projektipäällikkö Juha Pulmuranta:

"Kokeilujen tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille uusia vähähiilisen liikkumisen palveluita ja kehittää niitä palautteen perusteella. Samalla kaupunki oppii uuden teknologian mahdollisuuksista vähentää turhaa ajoa, tehostaa pysäköinnin ohjausta ja kehittää pyöräliikennettä."

Kokeilut toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa. Tavoitteena on kannattavan liiketoiminnan kehittäminen, koska se mahdollistaa palveluiden kehittämisen pysyväksi toiminnaksi. Tuotepäällikkö Timo Toivo-niemi Brighthouse Intelligence Oy:stä sanoo, että yrityksellä on suuria odotuksia Turussa toteutettavasta kokeilusta:

"Koska hankkeen tavoitteena on kehittää vähähiilisiä ja skaalautuvia liikkumisen palveluja, niin odotamme autopysäköintikokeilulle paljon aktiivisia loppukäyttäjiä ja heidän palautettaan toteutuksesta ja BrightPark-sovelluksesta. Tällä tavoin pääsemme testaamaan ja jatkokehittämään SmartBox-järjestelmäämme aidossa toimintaympäristössä. Luonnollisesti liiketoiminnan kehittäminen ja siihen liittyvää verkostoituminen on tavoitteena tässä hankkeessa."

Kokeiltavat palvelut lyhyesti

  • Sujuva kadunvarsipysäköinti 1 (Brighthouse Intelligence Oy)

Brighthousen kehittämä SmartBox -ratkaisu käyttää älykästä ja tietoturvallista konenäkötekniikkaan perustuvaa monikamerajärjestelmää, jolla luodaan tilannetieto noin 40 parkkipaikan alueesta Tuomiokirkon läheisyydessä.

  • Sujuva kadunvarsipysäköinti 2 (Wapice Oy)

Kokeiluprojektin karttasovellus ilmoittaa vapaiden kadunvarsipaikkojen määrän Puolalankadulla ja se perustuu viimeisimpään AI-pohjaiseen konenäköteknologiaan, joka integroidaan Wapicen IoT-TICKET data-alustaan.

  • Keskustaliikenteen tilannekuva (Gispo Oy)

Tuotetaan informatiivisia ja helposti lähestyttäviä datavisualisointeja pysäköinnin ja keskustaliikenteen tilasta vuorovaikutuksellisen tietojohtamisen tueksi.

  • Kadunvarsipaikan varaaminen (Kradient Intelligence Oy)

Kaupungintalon pysäköintialueella voi varata merkityn pysäköintipaikan etukäteen. Varauksen toteutumista seurataan kameran ja konenäön avulla

  • Pysäköintipaikojen vertaisvuokraus (Shareway Oy)

Shareway-sovellus mahdollistaa yksityisten pysäköintipaikkojen vertaisvuokraamisen. Yksityishenkilöt, taloyhtiöt ja yritykset voivat laittaa parkkipaikkansa vuokralle silloin kun eivät itse paikkaa käytä.

  • Tapahtumien aikainen pysäköinnin ohjaus (Enterlot Oy)

Pysäköintialueen valvoja ilmoittaa sovituin määräajoin sovelluksen kautta alueen autopaikkasaatavuuden, joka näkyy välittömästi tapahtuman kävijöille. Pilotointitapahtumina ovat The Tall Ships Races (5.-8.7.2021) ja Slipknotin keikka 7.8.2021, jos tapahtumat pystytään järjestämään koronapandemian helpottaessa.

  • Opastettuna pysäköintiruutuun (YSP Oy)

Opastettuna pysäköintiruutuun -kokeilussa YSP Oy on kehittänyt etsiparkki.fi-palvelun, joka kerää ja jakaa informaatiota vapaista pysäköintipaikoista keskustakävijöille. Palvelun käyttäjä näkee jo ennakkoon, missä on asiointikohdetta lähin vapaa parkkipaikka ja saa sinne myös ajo-ohjeet. Palvelu julkaistaan kesän aikana kahdessa vaiheessa.

  • eParkly -hanke

eParkly on Aalto-yliopiston Tietotekniikan laitoksen hanke. Asiakas (autoilija) saa mobiililaitteensa kautta tiedon, mitä valitsemassaan kohteessa pysäköinti maksaa, missä on tilaa ja miten sinne ajetaan.

  • Turvallinen pyöräpysäköinti lisäpalveluineen (Punta Oy)

Polkupyörän pysäköinti konttiin, jonne avaimena toimii esimerkiksi oma puhelin. Lisäpalveluita turvalliselle pysäköinnille ovat tavaroiden säilytyslokerikko, sähköpyörän akun latausmahdollisuus sekä omatoiminen pyöränhuoltosetti.

Lisätietoja:
Vähähiilinen liikenne liikennehubeissa -hanke