Verkosto

Pohjoinen kasvuvyöhyke kokoaa Etelä-Suomen maakunnat sekä niiden suurimmat kaupungit yhteistyöverkostoksi. Verkoston tavoitteena on yhdistää kaupunkiseutuja laajemmaksi työssäkäynti- ja talousalueeksi ja tarjota näin houkuttelevia mahdollisuuksia niin alueen yrityksille kuin asukkaillekin. 

Kaupungit

EspooHelsinki
KotkaKouvola
LahtiLohja
PoriPorvoo
RaumaSalo
TurkuUusikaupunki
Vantaa 

Maakunnat

Etelä-KarjalaKymenlaakso
Päijät-HämeSatakunta
UusimaaVarsinais-Suomi

Verkostoyhteistyössä kurotetaan myös kohti kansainvälisiä kumppanuuksia. Pohjoinen kasvuvyöhyke on osa Välimereltä Skandinaviaan ulottuvaa TEN-T-ydinverkkokäytävää, jonka puitteissa tehdään monikansallista yhteistyötä. Tavoitteena on kansainvälisten yhteyksien parantaminen ja yhteistyön tiivistäminen yli Suomen rajojen. 

Scandria®Alliance on strateginen yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on kehittää kestävä ja monimuotoinen liikenneverkko Pohjoisen kasvuvyöhykkeen alueelta Pohjoismaiden kautta aina Välimerelle saakka yhdessä EU:n, jäsenmaiden ja -alueiden sekä sidosryhmien kanssa. Verkoston perustajajäsenet Suomesta ovat Uudenmaan liitto ja Turun kaupunki, joka edustaa Pohjoista kasvuvyöhykettä.

CaaS Nordic -yhdistys tukee Itämeren alueen kansainvälisen liikenneverkoston kehittämistä. Sen painopisteinä on itä-länsi-yhteyksien sekä rahtiliikenteen kehittäminen yhdessä kumppaniverkoston kanssa. Pohjoisen kasvuvyöhykkeen verkoston koordinaattorina Turun kaupunki toimii CaaS Nordic ry:n hallituksen jäsenenä.

Euroopan merellisten ja perifeeristen alueiden edunvalvontajärjestö CPMR ajaa Euroopan meriteollisuuden asiaa muun muassa liikenne- ja energiapolitiikan, merenkulun ja aluekehityksen saralla. Pohjoinen kasvuvyöhyke sijaitsee kansainvälisten meriyhteyksien äärellä ja on siten tärkeä osa suomalaisen ja eurooppalaisen meriliikenteen kehittämisverkostoa.