Lentoliikenneyhteyksien ja Turun lentoaseman palveluiden kehittämiseksi järjestettiin käyttäjien kokemuksia ja valintoja kartoittava kysely. Työmatkaliikenteen käyttäjille suunnattuun kyselyyn osallistui lähes 900 vastaajaa Varsinais-Suomesta, mutta myös Raumalta sekä Länsi-Uudeltamaalta.

Kyselyn perusteella Turun lentoasemalla on kolme vahvaa hubia: Helsinki, Tukholma ja Riika. Tukholma ja Riika ovat merkittäviä suoria lentokohteita, mutta erityisesti ne tarjoavat hyvät vaihtoyhteydet Turusta lennettäessä. Rauman seudun yritykset käyttävät merkittävästi Turun kenttää. Samoin Lohjan seudulta lennetään Turun kautta mm. Tukholmaan.

Hieman yli puolet vastaajista käyttää liikematkustamisessa lähtöasemanaan Helsinki-Vantaata ja vajaa puolet vastanneista lähtee matkaan Turun kentältä.

- Vastausten perusteella arvioimme, että Varsinais-Suomen lentomatkustajien ”valuma” Helsinki-Vantaan kentälle on yli 250 000 lentomatkustajaa vuodessa. Tämä on joukko, joka pitää saada käyttämään Turun kenttää, Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola selittää.

Kyselyyn vastanneet liikematkustajat valitsevat Turun lentokentän lähtöasemakseen erityisesti sijainnin ja ajan säästön takia. Kyselyn perusteella matka-aika kotoa tai työpaikalta lennolle on Turun kautta lennettäessä 2 ½ tuntia lyhyempi kuin käytettäessä Helsinki-Vantaata lähtökenttänä.

- Elinkeinoelämän ja yritysten näkökulmasta Turun lentoaseman kehittäminen on olennaista. Saavutettavuus ja hyvät yhteydet ovat yritysten elintärkeä kilpailuvaltti. Omalla maakuntakentällä on suuri merkitys alueen elinkeinoelämälle, Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo sanoo.

Lyhyt matka-aika, hyvät kulkuyhteydet ja nopea asiointi

- Lyhyt matka-aika, hyvät kulkuyhteydet ja nopea asiointi kentällä vaikuttavat lähtöaseman valintaan, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter toteaa.

Vastaava kysely toteutettiin viimeksi kolme vuotta sitten. Edellisen kyselyn jälkeen Turun kentän matkustajamäärä on kasvanut. Kolmasosa vastaajista arvioi lisäävänsä Turun kentän käyttöä nykyisestä.

- Ainoa tapa saada Turun kentälle lisää uusia yhteyksiä ja halvempia lipunhintoja on käyttää omaa kenttää. Matkustajamäärän kasvulla saadaan kentälle positiivinen kierre. Pitää muistaa, että lähdettäessä lennolle Helsinki-Vantaalta, käytetään kentälle menoon ja paluuseen yhteensä keskimäärin jopa viisi tuntia enemmän aikaa. Vastaajilla tämä on pääasiassa henkilöauton ratissa vietettyä aikaa. Mikä on tämän ajan arvo, kysyy edunvalvontajohtaja Janne Virtanen Varsinais-Suomen liitosta.

Kyselyn tulokset julkistettiin mediatilaisuudessa Turun kaupungintalolla. Kyselyn toteuttivat Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto yhteistyössä Varsinais-Suomen Yrittäjien sekä Turun, Rauman ja Länsi-Uudenmaan kauppakamarien kanssa.

Turun lentokenttä (Kuva: Finavia)