Festivaaliyleisö sai nauttia aurinkoisen sään lisäksi maailmanluokan keynote-esityksistä, demoista ja workshopeista.

Kolmannen kerran järjestetty SHIFT Business Festival pidettiin tänä vuonna vanhassa Kakolan Lääninvankilassa Turussa 22.–23.5. Festivaali kokosi jälleen yhteen suuren joukon kasvuyrityksiä, sijoittajia, vaikuttajia sekä muita yritysmaailmasta kiinnostuneita. Huikea esiintyjäkaarti veti lavat, teltat ja työpajat täyteen ja vanhan vankilan pihoilla viihdyttiin epämuodollisemmissa merkeissä musiikin, ruoan ja taiteen parissa.

Turku Business Regionin workshopeissa keskusteltiin muun muassa kiertotalouden tulevaisuudesta Suomessa. 

Avauspäivä tarjosi ajatuksia herättäviä esityksiä

Festivaalin avauspäivänä nähtiin laaja kattaus niin kotimaisia kuin kansainvälisiä asiantuntijoita ja yrityksiä, jotka ovat valjastaneet teknologian helpottamaan ja parantamaan ihmisten arkea. Muun muassa Turku Business Regionin osastolla käsitteltiin korkeakouluyhteistyön mahdollisuuksia ja opastamisen ekosysteemiä.

Tiistain odotetuin esiintyjä, Oxfordin yliopiston Future of Humanity -instituutin johtaja Nick Bostrom puhui keynote-puheenvuorossaan tekoälyn ja ihmiskunnan tulevaisuudenkuvista.  Hän peräänkuulutti tutkijayhteisön avoimuutta, ja lähestymistä, jossa huimaa vauhtia kehittyvä teknologia hyödyttäisi kaikkia.

Kaupunginjohtaja Minna Arve korosti puheessaan Turun saavutettavuuden tärkeyttä.

Keskiviikkona keskityttiin liikkumiseen

Keskiviikkona lavalle ensimmäisenä noussut Turun kaupunginjohtaja Minna Arve peräänkuulutti puheenvuorossaan kulkemisen sujuvoittamista sekä Turun sisäisessä liikenteessä että muualta Turkuun päin. Kaupungin tärkeimpänä tavoitteena onkin saada “Tunnin juna” -konsepti maaliin, jolloin Turun saavutettavuus paranisi oleellisesti.

Kaupunginjohtaja oli myös ylpeä liike-elämän suuntaan Turun käyntikorttina toimivasta SHIFTistä, joka on kasvanut joka vuosi ja tuonut Turkuun huomattavan määrän osallistujia muualta Suomesta ja ulkomailta.

Festivaalin pääteeksi esiintyi maailman johtaviin data-aktivisteihin kuuluva Cathy O’Neil, joka haluaa yrityksensä kautta ajaa Yhdysvalloissa valvontaviranomaisjärjestelmän luomista. O’Neilin mukaan elämme jo nyt algoritmien hallitsemaa aikaa, ja olemme valitettavasti valmistautuneet tilanteeseen surkeasti.

SHIFT 2019

Vuonna 2019 SHIFT Business Festival järjestetään 29. – 30.8. Uusi ajankohta tarjoaa mahdollisuuden tehdä yhteistyötä muiden samaan aikaan järjestettävien tapahtumien kanssa. SHIFT alkaa lisäksi pitää pienempiä tapahtumia ympäri vuoden ja jakaa Vuoden eettinen teknologiayritys -palkintoa.

Keskiviikon lehdistötilaisuudessa toimitusjohtaja Alexander Törnroth valotti tulevan vuoden ohjelmaa jo sen verran, että jatkossa tapahtumassa on aiempaa enemmän alasidonnaista ohjelmaa. Samalla julkistettiin ensimmäinen ensi vuoden pääpuhuja, Montreal Institute for Learning Algorithms -laitoksen johtaja sekä neuroverkkojen ja keinoälyn syväoppimisen asiantuntija tohtori Yoshua Bengio.

Kuvat: Samu Valleala